Lägenhetsinformation om material och färger när huset byggdes. Ladda ner
Köksfläkt och spiskåpa måste rengöras ofta för att fungera tillfredsställande. Oftast varannan vecka vid normal matlagning. Fett som fastnar i fläkten och spiskåpan utgör dessutom en brandrisk. Både fläkten och spiskåpan är försedda med fettfilter som går att ta loss. Spola rent filtret med hett vatten eller diska det i maskin. Övriga delar av fläkten och spiskåpan tvättas med varmt vatten och diskmedel.
Bör frostas av och rengöras regelbundet. I vissa fall sker avfrostning automatiskt.. Regelbunden avfrostning ger jämn temperatur och låg elförbrukning. Vid manuell avfrostning ställs termostaten på noll och varorna tas ut. Du kan påskynda avfrostningen genom att ställa kärl med hett vatten (ej kokande) i frysen. Rengör skåpen med ljummet vatten och milt diskmedel. Torka skåpet ordentligt torrt. Det är fukten som ger frostbildning. Se även fabrikantens bruksanvisningar.
Var noga med att hålla rent bakom kyl, frys och sval. Damm och smuts som samlas på kylaggregat gör att effekten minskar och energiförbruknignen ökar.
Tvättas med varmt vatten och milt diskmedel. Torka av spishällen medan den fortfarande är varm så är det lättare att få bort fett och andra fläckar. Var försiktig med ytan på spishällen, som blir repig av stålull och liknande. Låt inte socker bränna fast på spishällen, då den blir förstörd av detta.
Ugnen är lättast att hålla ren om den torkas ur direkt efter att den använts. Det är också viktigt att torka ren ungsluckan på insidan. Om fett och matrester bränt fast i ugnen måste du använda såpa för att få ren ugnen. Såpa är skonsammare både mot ugnen och miljön och är i regel lika effektivt som de starkt frätande specialmedlen som finns för ugnsrengöring. Den flytande såpan är lätt att handskas med. Stryk ut såpan med svamp i ugnen och på ugnsluckan. Stäng sedan ugnsluckan och sätt på ugnen med termostaten på 125 grader C. När såpan börjar bubbla stänger du av värmen och låter ugnen svalna. Tvätta sedan ur ugnen ordentligt med en trasa och rikligt med vatten samt torka torrt.
Arbetsbänkar brukar vara av plastlaminat eller av trä och vid rengöring används vatten och diskmedel. Oljade bänkskivor måste några gånger per år strykas in med olja. Glöm ej undersidan av bänken där ni kommer åt. Oljan hindrar trä från att torka ut och gör samtidigt skivan mindre känslig för fläckar. Eftersatt underhåll gör att skivorna förstörs. Tänk på att linolja är självantändligt och att du blötlägger trasan efter användandet.
Plastlaminatskivorna tål värme till ca 100 grader C. Det går oftast att ställa en kastrull med kokande vatten eller liknande på den, men en het stekpanna, stekgryta eller eldfast form kan göra att skivan missfärgas eller till och med spricker. Använd skärbräda eftersom bänkskivan annars blir repig och ful om du skär direkt på den.
Tvättas enklast ren med diskborste, diskmedel och vatten. Kalkfläckar av vatten tas lätt bort med ättiksprit.
Kakel och klinker som är glaserade behöver endast torkas av med en fuktig trasa och sedan torkas torra. Oglaserade plattor, liksom marmor, rengör du lämpligen med såpa varvid en skyddande yta bildas. Kalk avlägsnas med surt rengöringsmedel alternativt citronsyra.
WC-stol, tvättställ och badkar måste göras rent regelbundet. Använd gärna rengöringsmedel som till exempel såpa. Starkare rengöringsmedel är ofta skadliga för miljön och kan dessutom skada emaljen. Glöm inte att göra rent utrymmet under badkaret då och då. För att få bort kalkfläckar krävs ofta särskilda medel. Ättikssprit kan användas men detta måste ske mycket varsamt för att inte skada emaljen. Spriten hälls i eller droppas i mycket liten omfattning. Det får inte sitta för länge innan det avlägsnas. Avsluta alltid med att skölja rent ordentligt.
Badkarets emalj och porslinet i handfat och WC-stol är känsliga för alltför höga temperaturer. Det är mycket olämpligt att tömma vatten varmare än 60 grader C, tex. från en tvättmaskin, i badkar eller WC-stol. Det kan förorsaka sprickor så de blir förstörda. När badkaret används för blötläggning eller tvätt bör det göras rent omedelbart efteråt. Skölj noga med rent vatten.
Även golvbrunn och vattenlås behöver göras rent med jämna mellanrum. Vid rengöring av golvbrunnen tar man först bort silen, sedan häller man ner hett vatten och rengöringsmedel, exempelvis såpa, i brunnen för att därefter skura med borste. Glöm inte undersidan på silen. Vattenlåset skruvas av och spolas rent med duschen.
Frånluftsventilen i badrummet måste hållas ren så att luftflödet inte försämras. Ventiler har oftast bajonettfattning och tas loss genom att först vrids motsols ett litet stycke och sedan dras rakt ut. De kan även ha en liten fjäderfattning där det bara är att dra rakt ut. Ventilationens grundinställningar får inte rubbas eftersom det kan påverka hela ventilationssystemet balans. Läs vidare under rubriken ventilation.
Tvättmaskin och torktumlare arbetar bäst och drar mindre energi om filter och silar rensas regelbundet. Följ doseringsanvisningarna och fyll maskinen så du får in en hand upptill. Vid noggrann centrifugering minskas torktiden och du sparar energi vid torkning i torkskåp eller torktumling. Läs vidare i tvättmaskinens och torktumlarens instruktionsbok. Du kan även finna utförlig information om tvätt och mycket praktiska tvättråd via Internet på din tvättmedelshandlares hemsida.
För att undvika mögel bör du hålla torrt i badrum och andra våtutrymmen. Använd gummiskrapa för att få bort vattnet på golvet och tvätta regelbundet. Använd inte för mycket vatten vid rengöring i torra utrymmen. Om mögel hittas inomhus bör det undersökas noggrant av experter. Informera styrelsen omgående om problemet då det kan vara på grund av faktorer utanför din lägenhet, tex. ändrade ventilations och värmeförutsättningar, som orsaken. Vid rengöring kan ett ammoniakhaltigt rengöringsmedel krävas. Undvik dock medel som innehåller klor.
Golv bör hållas rena från grus och liknande för att slippa repor. Parkettgolv och andra lackerade trägolv dammsugs i första hand. Fukttorka vid behov med en väl urvriden skurduk eller mopp. Vid våttorkning av golv bör alltid extra försiktighet vidtagas så vatten inte tränger ner i springor eller under trösklar där de kan orsaka fuktskador. Använd ljummet vatten och ett milt diskmedel.
De flesta papperstapeter har någon form av plastbehandling och är tåligare än obehandlade tapeter. Dessa kan torkas av med en fuktig trasa, men du bör för säkerhetsskull vara sparsam med vatten. Fläckar behandlar du med lite koncentrerat diskmedel. Det är viktigt att vara försiktig och inte gnugga för hårt. Felaktigt behandlad tapet kan skrynkla sig eller flagna. Målade väggar kan tvättas med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Var även sparsam med vatten. Enstaka mindre skador kan målas över i ursprungsfärgen. Om målning bör utföras enligt färgtillverkarens anvisningar innan ytan blivit så försvagad av ålder att den inte är tillräckligt hållbar. Vid rengöring så kan du testa rengöringsmetoden på någon undanskymd plats för att förvissa dig om att det inte uppstår någon förändring av ytan.
De flesta tak går överhuvudtaget inte att tvätta utan målas om när de blivit smutsiga. Även när det gäller tvättbara tak som, exempelvis i kök, är det oftast enklare att måla om än att försöka tvätta det. Det är svårt att tvätta tak och resultatet blir oftast flammigt.
Färgborttagningsmedel bör ses som sista utväg eftersom detta är mycket starka och innehåller miljöskadliga lösningsmedel. Prova först att skrapa bort färgen eller använd försiktigt en varmluftspistol.
Snickerier får du rena med handdiskmedel och vatten. Du kan även prova med rengöringsmedel eller såpa och vatten. Var sparsam med vatten då detta kan orsaka fläckar som inte går bort.