Trygghet

Trygghet & säkerhet

Inbrott

Har du blivit utsatt för inbrott i bostaden eller källarförrådet ska du anmäla detta till Polisen samt till styrelsen.

Kontaktuppgifter till styrelsen hittar du på kontaktsidan.

Länk till Polisen - Klicka här

Förebygga inbrott

Dessa råd kommer från Polisen för att förebygga inbrott i bostad. 

  • Om du bor på markplan tänk på hur du förvarar dina värdesaker. Undvik att förvara dem synligt från fönstren.
  • Tjuven letar efter kontanter, smycken, hemelektronik och andra saker som snabbt kan omsättas i kontanter. 
  • Märk din egendom (utrustning finns att låna hos Polisen).
  • Inventera och fotografera dina saker, spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken med mera. Detta hjälper polisen att spåra gods som anträffas hos misstänkta personer. Det hjälper dig också i kontakten med försäkringsbolaget.
  • Gör så att bostaden ser bebodd ut, använd timer på lampor och radio så att det skapar en osäkerhet huruvida någon är hemma eller inte.
  • Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma.
  • Tänk på hur du delar med dig genom sociala medier, telefonsvarare med mera om var du befinner dig när du inte är hemma.
  • Reser du bort en längre tid, avboka tidningsprenumerationer och lagra post. (Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull.)
  • Samverka med dina grannar.

Bevakningskameror 

I samband med föreningens årsstämma 2017 togs beslut om att kameraövervakning skulle tillåtas i soprummen. Sedan tidigare finns kameror monterade i garaget.

Enligt rådande dataskyddsförordning och kamerainspektionslag är det tillåtet att sätta upp kameror i källarförråd, soprum och liknande, under förutsättning att samtycke är inhämtat från föreningens medlemmar. 

Upprepade inbrott, identitetsstölder och stölder från soprummen är de främsta anledningarna till denna förändring.

Inspelat material lagras i två veckor, under förutsättning att ingen brottslig handling sker. Vid misstanke om brott, överlämnas inspelat material till polis, varvid deras lagar träder i kraft.
Säkerhetsansvarig och sopansvarig inom föreningen kommer ha tillgång till inspelat material. Teknikansvarig kommer ha tillgång till den tekniska plattformen.

Vid frågor angående lagar och bestämmelser i detta ärende, kan man vända sig till Datainspektionen, men vi ser gärna att Ni först kontaktar Styrelsen.

Säkerhetstips

Var uppmärksam när du slår koden

När du slå in portkoden var uppmärksam så ingen ser koden du slår in. Släpp inte in någon okänd person i trapphuset och var gärna uppmärksam på vilka som rör sig i våra gemensamma utrymmen.

Förhindra bostadsinbrott

Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest och be dem gärna ta in din post så att brevlådan och tidningshållaren inte blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

Identitetsstölder

Vi rekommenderar att ni river sönder dina känsliga dokument innan du slänger dem i soporna. Då minskar du risken att någon annan kommer över dina personuppgifter.