Trygghet

Trygghet & säkerhet

Inbrott

Har du blivit utsatt för inbrott i bostaden eller källarförrådet ska du anmäla detta till Polisen samt till styrelsen genom kontaktformuläret

Länk till Polisen - Klicka här

Förebygga inbrott

Dessa råd kommer från Polisen för att förebygga inbrott i bostad. 

  • Om du bor på gårdsplan tänk på hur du förvarar dina värdesaker. Undvik att förvara dem synligt från fönstren.
  • Tjuven letar efter kontanter, smycken, hemelektronik och andra saker som snabbt kan omsättas i kontanter. 
  • Märk din egendom (utrustning finns att låna hos Polisen).
  • Inventera och fotografera dina saker, spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken med mera. Detta hjälper polisen att spåra gods som anträffas hos misstänkta personer. Det hjälper dig också i kontakten med försäkringsbolaget.
  • Gör så att bostaden ser bebodd ut, använd timer på lampor och radio så att det skapar en osäkerhet huruvida någon är hemma eller inte.
  • Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma.
  • Tänk på hur du delar med dig genom sociala medier, telefonsvarare med mera om var du befinner dig när du inte är hemma.
  • Reser du bort en längre tid, avboka tidningsprenumerationer och lagra post. Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull.
  • Samverka med dina grannar.

Bevakningskameror 

I samband med föreningens årsstämma 2017 togs beslut om att kameraövervakning skulle tillåtas i soprummen. Sedan tidigare finns kameror monterade i garaget.

Enligt rådande dataskyddsförordning och kamerainspektionslag är det tillåtet att sätta upp kameror i källarförråd, soprum och liknande, under förutsättning att samtycke är inhämtat från föreningens medlemmar. 

Upprepade inbrott, identitetsstölder och stölder från soprummen är de främsta anledningarna till denna förändring.

Inspelat material lagras i två veckor, under förutsättning att ingen brottslig handling sker. Vid misstanke om brott, överlämnas inspelat material till polis, varvid deras lagar träder i kraft.
Säkerhetsansvarig och sopansvarig inom föreningen kommer ha tillgång till inspelat material. Teknikansvarig kommer ha tillgång till den tekniska plattformen.

Vid frågor angående lagar och bestämmelser i detta ärende, kan man vända sig till Datainspektionen, men vi ser gärna att Ni först kontaktar Styrelsen.