Uthyrning

Om du ska hyra ut din bostad 

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan om godkännande ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.

Om byte av andrahandshyresgäst sker skall styrelsen informeras.

Var noga med att meddela styrelsen eventuell adressändring under uthyrningsperioden så att vi kan kontakta dig vid behov.

Ansökan om andrahandsuthyrning ska vara insänt till styrelsen tre månader innan uthyrningen startar.

Observera att lägenhetsägaren är den som är ansvarig för lägenheten.

Juridisk person / Uthyrningsförmedlingar

Det är inte tillåtet att hyra ut till juridisk person eller tillfälligt hyra ut sin lägenhet via uthyrningsförmedlingar, såsom Airbnb eller likvärdigt. 

Extra avgift 

Enligt BRF Vingårdens stadgar tar föreningen ut en extra avgift om högst 10 procent av gällande prisbasbelopp. 

Bra att veta

Att hyra ut i andra hand innebär att hyresgästen upplåter sin lägenhet till någon annan som ska använda lägenheten självständigt.

Man måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller också om man lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. Den som utan lov upplåter sin hyreslägenhet riskerar att förlora den.

Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.

Förstahandshyresgästen ansvarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna. Läs mer på hyresnämndens hemsida

Källa: Hyresnämndens hemsida