Här samlar vi råd och tips kring de vanligaste frågeställningarna vi får från våra medlemmar.
Om det uppstår problem i fastigheten som i trapphus, tvättstuga eller andra gemensamma utrymmen är det viktigt att du kontaktar fastighetsskötare för att åtgärda felet. Läs mer
OBS!! Gäller bara om det uppstår akuta problem.
Om det uppstår ett akut fel i ditt hem eller i huset under helger ska du snarast kontakta NABO på tel: 010-288 00 26
Jourutryckning är dyrt och ska därför endast kontaktas vid skada som måste åtgärdas omgående och som är av akut karaktär. Är felet av sådan natur att det kan hanteras som ordinarie felanmälan bör ni avvakta. Jourpersonalen som svarar kommer att hjälpa er med en professionell bedömning.
Varje jourutryckning debiteras!
(Alla hantverksarbeten som görs i din bostad betalas av dig som bostadsrättsägare).
Om du har en vattenläcka i ditt hem stäng snabbt av vattnet så inte skadan blir värre.
Avstängning av vatten i lägenhet sker antingen i badrum (öppna lucka i undertak) eller i köket bakom inspektionslucka.
Avstängningskranar finns i badrummet för kallt och varmt vatten.
Finns under medlemsinfo -> Länk
I Bopärmen finns information som rör underhåll, gemensamma utrymmen och annan nyttig information rörande vår fastighet. Läs noga igenom ordningsreglerna för soprummen och tvättstugorna samt regler som gäller för våra balkonger.
Mer info finns under medlemsinfo -> Länk
Finns under medlemsinfo -> Länk
Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC - Sveriges Bostadsrätts Centrum.
Kontaktuppgifter hittar du på kontaktsidan.
När vädret svänger så hinner inte uppvärmningsanläggningen med men efter ett tag så stabiliserar sig systemet och värmen kommer igång. Ha lite tålamod då detta råder just under övergången från höst till vinter.
OBS!! Nedre delen av elementet ska vara kallt då kall luft passerar igenom luftintaget som sen värms upp av elementet.
(Radiatorerna i lägenheterna är av konvektionstyp, dvs att värme avleds från radiatorn med luft som sugs in via husets fläktsystem bakom radiatorn och sprids i rummet. Av denna anledning känns inte radiatorerna lika varma som en strålningsradiator då radiatorn avkyls effektivt av den inkommande kalla utomhusluften.)
"Motionera" vredet kan hjälpa, läs längst ner hur du gör.
Om du inte får någon värme i ett eller flera element ska du lufta elementet om du inte vet hur man gör detta själv kan du titta på den här filmen hur man gör. -> Klipp från You Tube
Om du inte kan hantera detta själv kontakta vår fastighetsskötare och be dom kolla upp saken.
Riktlinjer för inomhustemperatur är 20 grader dagtid och 18 grader nattetid innan du kontaktar fastighetsskötare bör du själv ha mätt inomhustemperaturen så du kan hänvisa att du har låg temperatur i din lägenhet. Mät mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
Läs mer om riktlinjer för inomhustemperaturer på Folkhälsomyndigheten hemsida: -> Folkhälsomyndigheten
För att elementen ska kunna avge värme bör inga stora möbler stå framför. Likaså bör man inte ha långa gardiner som hänger för termostaten, för då kan den slå av innan hela rummet är uppvärmt. Ha inte saker på elementet som förhindrar varmluften att sprida sig uppåt.
"Motionera” vredet
Det gör du helt enkelt genom att vrida på vredet fram och tillbaka några gånger. Vänta en stund och känn på element om värmen har börjat sprida sig.
Är det stopp i omedelbar anslutning till kök eller badrum bekostas rensningen i alla lägen av den enskilde lägenhetsinnehavaren.
Kontakta vår fastighetsskötare som är väl i insatt i gällande regler och vad som behövs göras för att återgärda stoppet.
Våra avlopp är känsliga. Du kan förebygga stopp genom att pytsa i lite Yes diskmedel och hett vatten i dina avlopp då och då. Rensa ur golvbrunnen kontinuerligt (dvs lyfta på sillocket och ta upp innanmätet och rensa på hår mm.)
Det viktigaste att tänka på är att alltid torka ur stekpannan från fett, så som smör, olja, kokosfett och baconfett innan du diskar. Matolja ska inte heller hällas ut i diskhon eller andra avlopp, häll det i en mjölkförpackning eller petflaska som sedan läggs i en plastpåse med övriga brännbara sopor.
Motoroljor och andra oljor får absolut inte släppas ut i brunnar och avlopp. De innehåller en mängd giftiga kemikalier och slaggprodukter som försvårar och fördyrar reningsprocessen. Lämna dina oljerester på någon bensinmack eller som miljöfarligt avfall på någon deponi.
Mer info finns under medlemsinfo -> Länk
Anmäl felet direkt till fastighetsskötare -> Kontaktuppgifter
Information om Tv, telefon och internet hittar du under medlemsinfo -> Länk
Klicka på länken om du vill få information om uthyrning -> Länk
Det finns två tvättstugor en på Vinodlargatan 6 och Vingårdsgatan 3. Bokning sker manuellt via bokningstavlan som sitter på väggen in till tvättstugan.
Mer info finns under medlemsinfo -> Länk
Alla vill ha en ren tvättstuga och maskinerna i tvättstugan måste skötas noggrant för att de ska fungera. Följ därför noga instruktionerna som finns uppsatta i tvättstugan.
Anmäl felet direkt till vår fastighetsskötare kontaktuppgifter finns uppsatt på informationstavlan i entrén.
Klicka på länken om du vill få information om vårt garage. -> Länk
Återställ säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner i elskåpet se även om jordfelsbrytare är uppfälld. (Om inte fäll upp den)
Om strömmen inte fungerar då är det huvudsäkringar för lägenhet som har gått. Kontakta styrelsen genom kontaktformuläret.
Jordfelsbrytare
Om du av någon anledning behöver ändra namnskylten vid entrén, brevlådan eller tidningsfacket Gör du din anmälan genom formuläret.
Information om vad som gäller när du ska renovera din lägenhet hittar du här
Grillning med grillkol, briketter eller gasol är ej tillåtet i vår förening.
Dock får elgrill användas om grannar ej utsätts för obehag av rök och lukt.
Föreningen har gemensamma grillar som finns tillgängliga på innergården där du kan grilla med kol. Följ ordningsreglerna som finns för de gemensamma grillarna.
Mer info finns under medlemsinfo -> Länk
Här följer infomartion när du ska flytta ut klicka här.
Här följer infomartion när du ska flytta in klicka här.
Om du har silverfiskar i lägenheten ska du göra en skadeanmälan till Anticimex.
För att förebygga silverfiskar i hemmet.
Håll rent! Regelbunden rengöring minskar tillgången av föda för silverfiskarna. Täta springor och sprickor för att minska möjligheterna att silverfisken trivs. Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme under lång tid på golvet helst inte alls i badrummet.
Dammsug ofta längs lister i badrummet samt resten av lägenheten detta gör att silverfiskarnas bo blir förstörda.
Använd Rödcederolja längs med golvlister, badrumsväggar och under mattor om du märker att du har silverfiskar dom tycker inte om doften och försvinner självmant.
För mäklare: Medlemsansökan laddas upp hos SBC på maklarservice.sbc.se
För att skapa log in kontakta SBC, Läs här
Skicka inga handlingar till styrelsen.
Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC - Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Övriga ekonomiska förvaltningsfrågor,
Telefon: 0771-722 722
Frågor om pantsättning kontakta:
SBC - Sveriges Bostadsrätts Centrum
Telefon: 0771-722 722
Hemsida: sbc.se
Brf Vingården
C/o SBC
Box 226
851 04 Sundsvall